След пожарите в Мауи рисковете за човешкото здраве остават във въздуха, водата и дори оцелелите сгради

...
 е професор по гражданско, екологично и екологично инженерство и директор
Коментари Харесай

 е професор по гражданско, екологично и екологично инженерство и директор на Консорциума за здравословни водопроводни инсталации и Центъра за безопасност на водопроводните инсталации в .

Хората, които се завръщат в останките от крайбрежния град Лахайна, Хавай, и други общности на Мауи след един от най-смъртоносните горски пожари в нацията, са изправени пред повече опасности, освен 2200 сгради и десетки вече изгубени животи. Пожарите оставиха и трайни рискове за здравето на хората и дивата природа.

Когато пожарите се разпространят в общности, както виждаме по-често през последните години, те изгарят конструкции, които съдържат обработено дърво, пластмаси, бои и опасно домакинство отпадъци. Те изгарят контейнери и топят пластмасови водопроводни тръби. Всички тези елементи отделят токсични газове и частици.

опасните частици могат да навлязат във въздуха, където хората лесно могат да ги вдишат.

Химикалите също могат да замърсят водоснабдяването. На 11 август 2023 г. окръг Мауи издаде предупреждение за „небезопасна вода“ за районите на Лахайна и Горна Кула, които бяха засегнати от горски пожари, предупреждавайки жителите да използват само бутилирана вода за пиене и готвене и да не разчитат на вряща вода от чешмата поради риска от вредни химикали.

Като инженер по околна среда, аз работя с колеги, за да помогна на общностите да реагират и да се възстановят от горски пожари и други бедствия, включително пожара Маршал в окръг Боулдър, Колорадо, и лагерния огън, който унищожи Парадайс, Калифорния. Лахайна и други общности на Мауи са изправени пред подобни рискове.

Химически опасности в остатъците от пожар

Жителите, които се връщат в изгорелите си квартали, вероятно ще се окажат заобиколени от опасности. Някои са очевидни, като счупено стъкло, пирони и повредени контейнери за природен газ. Счупените електропроводи и газопроводи може да са под напрежение или да изпускат.

По-малко очевидни са химическите опасности, които могат да достигнат далеч отвъд зоната на пожар.

Черен дим от пожар е знак за непълно изгаряне, което може да произведе хиляди химикали при изгаряне на дърво и пластмаса.

Химикали като бензен, олово, азбест и полициклични ароматни въглеводороди или PAHs са често срещани в пепелта, оттока и понякога водните системи след пожари.< /p>

Излагането на високи нива на химикали понякога може да причини незабавна вреда, като гадене, повръщане, замайване, обриви и респираторни проблеми. Поради тези причини е изключително важно хората, особено децата и хората със здравословни проблеми, да бъдат защитени от експозиция.

Щатските здравни служители препоръчват на жителите да носят обувки с близки пръсти, респиратори N95, устойчиви на химикали ръкавици и друго защитно оборудване докато преглеждат отломки от имущество.

Когато отломките от бедствие в крайна сметка бъдат отстранени от професионалисти, изпълнителите ще носят костюми Tyvek и евентуално респиратори, за да защитят здравето си.

Сгради, които не са изгорели все още могат да крият опасности

Дори сгради, считани за структурно безопасни, може да съдържат замърсители, които ги правят опасни за човешкото здраве.

Частиците и изпаренията могат да навлязат в сградите през пукнатини, врати, прозорци и други портали. Някои от тези замърсители се утаяват върху повърхности, докато други проникват в тъканите, полепват по стените и навлизат във въздуховодите.

Често сградите трябва да бъдат професионално почистени или обеззаразени от компании за отстраняване на горски пожари. Почистването на повърхности и канали, подмяната на въздушни филтри и инсталирането на HEPA филтри също може да помогне.

Рискове от питейната вода и тестване на почвата

Питейната вода е друга сериозна грижа след градските пожари.

Горите пожари могат да направят водопроводните инсталации извън или вътре в самата сграда опасни по няколко начина. Загубата на водно налягане може да позволи на замърсителите да навлязат в тръбите. Окръг Мауи цитира този риск при издаването на предупреждението си за „небезопасна вода“ на 11 август. Когато пластмасовите тръби се нагреят, те също могат да се разложат и след това директно да отделят химикали във водата.

Моите колеги и аз сме документирали бензен нива, които надхвърлят опасните граници за питейна вода след няколко предишни пожара. ПАВ също могат да присъстват, както показа нашето изследване.

Тези и други химикали представляват непосредствен риск за здравето на потребителите на вода, дори ако водата мирише добре. Обикновеното промиване с вода може да не успее да премахне сериозно замърсяване. Правилните инспекции и тестове в сгради и за частни кладенци и по-големи водоснабдителни системи са важни.

Отвън земята също може да се замърси при пожар. След като отломките бъдат отстранени, е необходимо тестване, за да се гарантира, че почвата, където хората ще засадят отново своите градини, дворове и овощни дървета, е без опасни химикали и е безопасна за хора и домашни любимци.

Защита на водните пътища и водните обитатели< /h2>

По време на пожарогасене и почистване, както и когато вали, замърсителите могат да се отмият във водните пътища и да попаднат в океана.

Lahaina се простира по западното крайбрежие на Мауи и отдавна е популярно място за наблюдение на морски костенурки и други морски обитатели. Този морски живот сега може да е изложен на риск от замърсители от изгорели крайбрежни сгради и оттичане. Огънят обхвана бреговата линия, унищожавайки лодки, докове и други превозни средства, някои от които потънаха.

Отломките и потъналите лодки ще трябва да бъдат отстранени от крайбрежните води, за да се защитят коралите. Подобно на горските пожари в близост до езера, реки и потоци, тестването на водата ще бъде необходимо.

Общностите могат да избегнат по-вреден отток по време на процеса на почистване, като поставят бариери за контрол на замърсяването в близост до дренажи, около имоти и близо до водни пътища. Те могат да помогнат за прихващане на замърсители, течащи към океана.

Какво се случва с всички отломки?

Как безопасно да се изхвърлят всички отломки, докато общността се почиства и възстановява, е друг въпрос .

След пожара Маршал в Колорадо през 2021 г., където бяха унищожени около 1200 сгради, почистването генерира 300 000 тона отпадъци. В Мауи може да се наложи отломките да бъдат изнесени от острова за изхвърляне.

Почистването и възстановяването след бедствие с такъв мащаб отнема години. В този процес препоръчвам на жителите да се обърнат към отделите за обществено здравеопазване за съвет, за да им помогнат да останат здрави и в безопасност.

The Conversation

Тази статия е препубликувана под лиценз Creative Commons. Прочетете .

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР